2024. május 17. péntek

2021. november 11., csütörtök 15:39

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. november 11., csütörtök (OS) - HIÁNYPÓTLÓ INFORMATIKAI OKTATÁSI ANYAGOK LÁTÁSSÉRÜLT FELHASZNÁLÓKNAK ÉS SEGÍTŐIKNEK I.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány a napokban elérhetővé tett több mint egy tucat hiánypótló informatikai oktatási anyagot. Ezek elsősorban kezdő szintű számítógépfelhasználók, valamint segítőik és oktatóik számára készültek, az egyes témakörök alapismereteit tartalmazzák, rövidebbek és lényegre törőbbek az ECDL tananyagoknál. A szerzők az oktatási anyagokat főként azoknak ajánlják, akik csak a legfontosabb hardver- és szoftverkezelési információkra kíváncsiak. A kiadványokat a "Látássérült személyek infokommunikációs segítője" című képzés keretében készítették el az INFOALAP munkatársai a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet megrendelésére.
A számítógépes billentyűzet ismertetése című dokumentumban bemutatják a klaviatúra billentyűcsoportjait, az egyes billentyűk funkcióit, a leggyakrabban használt billentyűparancsokat és azt, miként érdemes elkezdeni a tízujjas gépírás tanulását.
Elkészítették továbbá a Windows, a Beszélő Linux és a Mac OSx operációs rendszerek használatába bevezető oktatási anyagokat, amelyek az operációs rendszerek kezeléséről tartalmazzák a legfontosabb információkat.
Minthogy a látássérült felhasználók körében is a Windows a legelterjedtebb operációs rendszer, oktatási anyagot készítettek a gyengénlátó és vak emberek számára használható Windows nagyító és képernyőolvasó lehetőségeiről, legfontosabb szolgáltatásairól és funkcióiról.

Kiadó: Informatika a Látássérültekért Alapítvány