2024. május 4. szombat

2021. november 11., csütörtök 16:58

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (3. rész)
    Budapest, 2021. november 11., csütörtök (OS) -

A Hatóság azt is hangsúlyozza, hogy a döntés megalapozására szolgáló adatok nyilvánosságának korlátozására való hivatkozás csak akkor jogszerű, ha részletesen és pontosan megindokolja a nyilvánosságot korlátozó szerv, hogy milyen folyamatban lévő eljárásban meghozandó döntés megalapozását szolgálja a kiadni kért adat és az adat kiadása mennyiben befolyásolja a szóban forgó döntés meghozatalát. A közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítése kizárólag abban az esetben tagadható meg, ha a megtagadás alapjául szolgáló közérdek nagyobb súlyú a közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítéséhez fűződő közérdeknél.

A Hatóság álláspontja szerint a települési fertőzöttségi adatok megismeréséhez fűződő közérdek jelentős, a számok ismerete szükséges mind a polgármestereknek, mind pedig a lakosságnak ahhoz, hogy a járvány elleni védekezésüket illetően megalapozott döntéseket tudjanak hozni.

Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH