OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. december 3., péntek 18:34

Az Országgyűlés Sajtóirodájának közleménye
    Budapest, 2021. december 3., péntek (OS) - Csak részben nyilvánította elfogadhatónak Szél Bernadett keresetét a strasbourgi bíróság

    A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága több mint hat évvel az esemény bekövetkezte utáni döntésében - eljárási hiányosság miatt - részben fogadta el Szél Bernadett keresetét, és megállapította, hogy esetében megsértették az Egyezmény 10. cikkét. A bíróság szerint indokolt lett volna a szómegvonást megelőzően figyelmeztetés alkalmazása.

A bíróság ugyanakkor megállapította, hogy a szómegvonás a jogkorlátozás két legitim célját - a rendzavarás megelőzésének és mások jogai védelmének elvét - követte. Ezzel együtt is arra jutott, hogy a képviselő magatartása nem zavarta meg a parlament munkáját.

Szél Bernadett nem vagyoni kártérítésként igényelt 5000 eurós követelését elutasította, és úgy ítélte meg, hogy az Egyezmény megsértésének megállapítása már önmagában is méltányos elégtételt jelent. Az eljárási költségek fedezése céljából a strasbourgi bíróság 3000 euró + ÁFA megtérítésére kötelezte a magyar államot, indokolatlannak tartva Szél Bernadett 5800 euró + ÁFA iránti igényét.

A másik két kérelmező - Schmuck Erzsébet és Sallai R. Benedek - esetében alaptalannak minősítette és ezért visszautasította a keresetet, megerősítve, hogy nem történt beavatkozás a véleménynyilvánítási szabadságukba.

     Kiadó: Országgyűlés Sajtóirodája

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.