2024. május 8. szerda

2021. december 27., hétfő 02:17

A Magyar Alvás Szövetség közleménye
    Budapest, 2021. december 27., hétfő (OS) - Növekvő aggodalmak az alvással kapcsolatban

Az alvás és a mentális egészség közötti kapcsolat soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Az alvás minőségének jelentős romlása a világjárvány egyik jellemző következménye. A hazai kutatások megerősítik a nemzetközi tapasztalatokat: nálunk minden vizsgált felnőtt korú emberből közel a fele szenved alvászavaroktól. A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató pandémia alatti vizsgálatai, valamint az Alvásszövetség alvásorvosi rendelései arról számolnak be, ha romlik az alvás minősége, azok mind a fizikai, mind a mentális egészségre negatív hatással vannak. Az alvászavar leggyakrabban alvatlanságot jelent, magában foglalhatja az elalvási vagy átalvási nehézségeket, a korai vagy éjszakai felébredést, vagy a rossz alvásminőséget, a fáradt hajnali-reggeli ébredéseket. "Sokunk számára, akik otthon több időt töltünk, mint korábban, jó lehetőség arra, hogy rendezzük, állandósítsuk az alvási szokásainkat, és kihasználjuk a jó éjszakai pihenés minden előnyét - hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség elnöke, G. Németh György. - A legjobb védekezés az álmatlanság ellen az alváshigiénia javítása és az ezekhez kapcsolódó tevékenységekben való részvétel." Az alvás minőségének, időzítésének és időtartamának tanulmányozásával a magyar alvás szakemberek is fontos szerepet játszanak az életminőség javításában a COVID-időszakában. (Magyar Alvás Szövetség)

Kiadó: Magyar Alvás Szövetség

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.