2024. április 26. péntek

2022. január 18., kedd 09:54

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. január 18., kedd (OS) - Munkaerőhiány és megalázóan alacsony keresetek - ezt nyújtja az Orbán-kormány a szociális ágazatnak -

Hatalmas, megközelítőleg 30 százalékos a munkaerőhiány az ország szociális intézményeiben. A probléma különösen súlyosan érinti a hátrányosabb helyzetű térségeket. A KSH legutóbbi adatai  egészen tragikus képet festenek: egy év alatt 17 ezerrel csökkent a szociális szektorban dolgozók száma. Minisztériumi adatok szerint pedig az állam által fenntartott mintegy 140-150 bentlakásos intézmény körében több mint 100-at érintett a munkaerőhiány, s ezek között voltak olyanok is, ahol az álláshelyek 50-60 százaléka betöltetlen volt tavaly.

A munkaerőhiány mellett a pandémia még külön terhet rótt a munkavállalókra. Gyakori, hogy egy dolgozó végzi négy ember munkáját, de akad olyan szociális bentlakásos otthon is, ahol egy éjszakai műszakban 150 ellátottra jut egy ápoló.

A kormány által 20 százalékosnak kommunikált ágazati béremelés a valóságban messze nem 20 százalék, hiszen az alapbér és az ehhez kapcsolódó összevont ágazati pótlékok együttes összegére vonatkozik. Így a bejelentett bérfejlesztés nagy része a minimálbér és a bérminimum emeléséből következik. Ami megmaradna, azt pedig az óriási infláció elviszi.

Kiadó: LMP parlamenti frakciója