OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2022. január 18., kedd 09:54

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. január 18., kedd (OS) - Munkaerőhiány és megalázóan alacsony keresetek - ezt nyújtja az Orbán-kormány a szociális ágazatnak -

    Hatalmas, megközelítőleg 30 százalékos a munkaerőhiány az ország szociális intézményeiben. A probléma különösen súlyosan érinti a hátrányosabb helyzetű térségeket. A KSH legutóbbi adatai  egészen tragikus képet festenek: egy év alatt 17 ezerrel csökkent a szociális szektorban dolgozók száma. Minisztériumi adatok szerint pedig az állam által fenntartott mintegy 140-150 bentlakásos intézmény körében több mint 100-at érintett a munkaerőhiány, s ezek között voltak olyanok is, ahol az álláshelyek 50-60 százaléka betöltetlen volt tavaly.

A munkaerőhiány mellett a pandémia még külön terhet rótt a munkavállalókra. Gyakori, hogy egy dolgozó végzi négy ember munkáját, de akad olyan szociális bentlakásos otthon is, ahol egy éjszakai műszakban 150 ellátottra jut egy ápoló.

A kormány által 20 százalékosnak kommunikált ágazati béremelés a valóságban messze nem 20 százalék, hiszen az alapbér és az ehhez kapcsolódó összevont ágazati pótlékok együttes összegére vonatkozik. Így a bejelentett bérfejlesztés nagy része a minimálbér és a bérminimum emeléséből következik. Ami megmaradna, azt pedig az óriási infláció elviszi.


     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.