OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2022. január 28., péntek 07:50

A Magyar Autóklub közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. január 28., péntek (OS) -

    A Magyar Autóklub Országos Elnöksége az évindító ülésén eredményként könyvelte el, hogy a MAK kezdeményezésére az Alapvető Jogok Biztosa a gépkocsik gépjármű-felelősségbiztosítási díjának bonus-malus rendszerével összefüggő, ún. károkozói pótdíjak jogellenes alkalmazását megállapító 2020. évi Jelentését követően a 2021.11.29-én az MNB honlapján megjelent közlemény szerint a 2021. harmadik negyedévében az infláció ellenére 11 %-kal esett a budapesti személyautók általános kötelező felelősségbiztosítási állománydíja 2020. azonos időszakához képest, az országos állománydíj pedig az előző évi adathoz képest 3 %-kal lett alacsonyabb, amelyben szerepet játszhatott az MNB 2020 szeptemberében kiadott körlevele is, mely a pótdíjak és tarifák felülvizsgálatára hívta fel a biztosítókat.
2021.09.29-én az MNB ugyan még arról tájékoztatta a MAK Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnökét, hogy a felügyeleti ellenőrzés még folyamatban van, így annak eredményei még nem állnak rendelkezésre, ugyanakkor beszédes, hogy az egyik legnagyobb biztosító a Jelentést követően a 2021.01.01. utáni tarifájában egyáltalán nem szerepeltetett károkozói pótdíjat, illetve a 2022-től érvényben lévő tarifájában pedig ugyan újra megtalálható a pótdíjazás, de már kárgyakoriságtól függetlenül 40%-os pótdíjjal, továbbá megszüntette azt a szerződéses rendelkezést, hogy az üzemeltető bármely gépkocsijával történő károkozás esetén valamennyi gépkocsijára nézve pótdíj számítható fel.
    
     Kiadó: Magyar Autóklub

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.