2024. május 3. péntek

2022. január 28., péntek 07:50

A Magyar Autóklub közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. január 28., péntek (OS) -

A Magyar Autóklub Országos Elnöksége az évindító ülésén eredményként könyvelte el, hogy a MAK kezdeményezésére az Alapvető Jogok Biztosa a gépkocsik gépjármű-felelősségbiztosítási díjának bonus-malus rendszerével összefüggő, ún. károkozói pótdíjak jogellenes alkalmazását megállapító 2020. évi Jelentését követően a 2021.11.29-én az MNB honlapján megjelent közlemény szerint a 2021. harmadik negyedévében az infláció ellenére 11 %-kal esett a budapesti személyautók általános kötelező felelősségbiztosítási állománydíja 2020. azonos időszakához képest, az országos állománydíj pedig az előző évi adathoz képest 3 %-kal lett alacsonyabb, amelyben szerepet játszhatott az MNB 2020 szeptemberében kiadott körlevele is, mely a pótdíjak és tarifák felülvizsgálatára hívta fel a biztosítókat.
2021.09.29-én az MNB ugyan még arról tájékoztatta a MAK Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnökét, hogy a felügyeleti ellenőrzés még folyamatban van, így annak eredményei még nem állnak rendelkezésre, ugyanakkor beszédes, hogy az egyik legnagyobb biztosító a Jelentést követően a 2021.01.01. utáni tarifájában egyáltalán nem szerepeltetett károkozói pótdíjat, illetve a 2022-től érvényben lévő tarifájában pedig ugyan újra megtalálható a pótdíjazás, de már kárgyakoriságtól függetlenül 40%-os pótdíjjal, továbbá megszüntette azt a szerződéses rendelkezést, hogy az üzemeltető bármely gépkocsijával történő károkozás esetén valamennyi gépkocsijára nézve pótdíj számítható fel.

Kiadó: Magyar Autóklub