OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2022. február 2., szerda 15:18

A Validity Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. február 2., szerda (OS) - Fogyatékossággal élő gyermekeket szegregáltak Vácott

    Az Alapvető Jogok Biztosa hatósági feladatkörében eljárva kimondta, hogy Vácott, a Baba utcai bölcsőde megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy a fogyatékossággal élő bölcsődés gyermekeket jogellenesen elkülönítette társaiktól.  

A 2020/21-es nevelési évben a váci Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének vezetője, megszüntetve a bölcsődében közel 30 éve fennálló, progresszív, együttnevelést alkalmazó gyakorlatot, a fogyatékossággal élő bölcsődéseket külön épületszárnyban helyezte el. Ennek következtében a gyermekek nem találkozhattak, játszhattak, tanulhattak együtt ép fejlődésmenetű társaikkal. A szülők hiába hangsúlyozták, hogy az intézkedés gyermekeik fejlődését hátráltatja és a gyermekek társadalmi beilleszkedése szempontjából is visszafordíthatatlan károkat okoz. Habár a jogellenes gyakorlatot azonnal meg kellett volna szüntetni, sem az intézmény, sem a fenntartó – a Váci Önkormányzat – nem lépett az ügyben.

A szülők végül a Validity Alapítvány segítségével eljárást indítottak az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál, aki 2021 decemberében végül elmarasztalta az intézményt a súlyos jogsértés miatt. Ennek ellenére további problémák is felmerültek az intézmény vezetésével kapcsolatban és a szülők az intézményvezető leváltását követelik, mert csak így látják biztosítottnak gyermekeik megfelelő nevelését, valamint az intézmény emberi jogokat tiszteletben tartó, jogszerű működését.

     Kiadó: Validity Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.