OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2022. február 4., péntek 16:17

Az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület közleménye (2.rész)
    Budapest, 2022. február 4., péntek (OS) - Február 4. - Rákellenes Világnap /2. rész

    Magyarországon az egyik leggyakoribb rákbetegség az emlőrák, ami több mint 9000 nőt érint évente.
Fontos tudni, hogy a jelenlegi pandémiás időszak alatt is igénybe vehetők a mammográfiás szűrővizsgálatok, amelyek életmentőek lehetnek.

A szűréseken, vizsgálatokon be kell tartani az ismert járványügyi óvintézkedéseket.
Az államilag szervezett népegészségügyi szűrővizsgálatokra hazánkban a 45 és 65 év közötti nőket hívják be kétévente. A diagnosztizált betegek 10 %-a ennél fiatalabb korban fordul elő, és a kockázat 65 éves kor felett sem szűnik meg – ekkor már saját maguknak kell a nőknek a szűrésen való részvételt kezdeményezniük. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület és korábban a Női Egészségmegőrző Program több mint egy évtizede kéri az egészségpolitika alakítóit arra, hogy a szűrendő korosztályt mind lefelé, mind pedig felfelé terjessze ki. Így a szűrésbe bevonandó nők életkora a 40-70 év közé essen.

"Ugyanakkor, akinek panasza van, elváltozást tapasztal, nem kell megvárnia az esedékes szűrési időpontot, hanem minél előbb orvoshoz kell fordulnia" – figyelmeztet Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen alelnöke. "Az esetleges rosszindulatú elváltozásokra utaló jelekről az egyesület weboldalán lehet tájékozódni. Minden nő számít, minden időben felfedezett emlőrák és minden veszteségtől megmenekülő család számít! Az időben felismert mellrák az idejében elkezdett kezeléssel jól gyógyítható."

     Kiadó: Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.