OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2022. február 16., szerda 16:26

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. február 16., szerda (OS) - Az Unió Bírósága szentesítette a politikai alapú kettős mércét mai ítéletével. Ehhez kapcsolódó nyílt levelünk az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyen Asszonynak. Nem okozott különösebb meglepetést, hogy luxembourgi székhelyű Európai Unió Bírósága ítéletében elutasította a magyar és lengyel keresetet a jogállamisági kondicionalitási rendelet ügyében, ezzel együtt deklarálva, hogy az EU-s forrásokat jogállamisági kritériumokkal összekötő normát megfelelő jogi alapon fogadták el.

    A döntést előrevetítette többek között Vera Jourová bizottsági alelnök korábban egy interjújában tett kijelentése is: eltökélt abban, hogy az Európai Bizottság érvényt szerezzen a vonatkozó pénzügyi mechanizmusnak. Ennek érdekében az EU-s költségvetési támogatások befagyasztását is megemlítette lehetőségként a szerinte kötelezettséget megszegő tagállamokkal szemben. Az unió értékekért és átláthatóságért felelős biztosa ezzel gyakorlatilag megfenyegetett egyes közép-európai országokat.
Mindeközben a baloldali-liberális-zöld többségű Európai Parlament folyamatosan nyomás alatt tartotta a Bizottságot, hogy minél előbb vessék be az új – immár sokadik – jogállamisági fegyvert Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. A Parlament által elfogadott határozattervezetben a főbb politikai csoportok arra szólították fel az Ursula von der Leyen vezette testületet, hogy kezdeményezzék a tavaly létrehozott jogállamisági mechanizmust. Az uniós bíróság soron kívüli eljárását is a Parlament kezdeményezte.
     Kiadó: Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.