2024. május 3. péntek

2022. február 25., péntek 15:36

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. február 25., péntek (OS) - Vállalhatnak gyermeket az SM betegek. A látásvesztést, bénulást, rokkantságot is kiváltani képes sclerosis multiplex a betegek egy jelentős részénél ma már hosszú távon kordában tartható, így nem törvényszerű, hogy kettétörje az érintett fiatalok családalapítási terveit.

Mivel az agy és a gerincvelő idegpályáit megtámadó sclerosis multiplexet leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál fedezik fel, a diagnózis alapvetően írhatja át az életterveket. Régen nem javasolták az SM betegek számára a gyermekvállalást, ám ez mára megváltozott. Egyrészt a betegséget egyre koraibb szakaszában fedezik fel, másrészt kiszélesedtek a terápiás lehetőségek, így sokkal nagyobb arányban lehetséges hosszú távon kordában tartani a kórt.

A biztonságos gyermekvállalás feltétele, hogy a beteg egyeztessen neurológusával a családalapítási terveiről. Az SM gyógyszerek egy része ugyanis csak fogamzásgátlás mellett alkalmazható, mert magzatkárosító hatású lehet, a terápiák egy másik része mellett viszont azok hatóanyaga vagy az időzíthető ütemezés miatt lehetővé válhat a gyermekvállalás.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ismeretterjesztő sorozatot indított a tudatos gyermekvállalás érdekében. Elismert hazai neurológusok és pácienseik bevonásával forgattak riportfilmeket, készítettek hanganyagot, valamint számos közérthető szakmai cikket is közzétettek a betegszervezet honlapjának – a Merck és a Biogen támogatásával működő - Gyermekvállalás rovatában.

Kiadó: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány

------------------------------------------------------------------