OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2022. február 25., péntek 15:36

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. február 25., péntek (OS) - Vállalhatnak gyermeket az SM betegek. A látásvesztést, bénulást, rokkantságot is kiváltani képes sclerosis multiplex a betegek egy jelentős részénél ma már hosszú távon kordában tartható, így nem törvényszerű, hogy kettétörje az érintett fiatalok családalapítási terveit.

    Mivel az agy és a gerincvelő idegpályáit megtámadó sclerosis multiplexet leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál fedezik fel, a diagnózis alapvetően írhatja át az életterveket. Régen nem javasolták az SM betegek számára a gyermekvállalást, ám ez mára megváltozott. Egyrészt a betegséget egyre koraibb szakaszában fedezik fel, másrészt kiszélesedtek a terápiás lehetőségek, így sokkal nagyobb arányban lehetséges hosszú távon kordában tartani a kórt.

A biztonságos gyermekvállalás feltétele, hogy a beteg egyeztessen neurológusával a családalapítási terveiről. Az SM gyógyszerek egy része ugyanis csak fogamzásgátlás mellett alkalmazható, mert magzatkárosító hatású lehet, a terápiák egy másik része mellett viszont azok hatóanyaga vagy az időzíthető ütemezés miatt lehetővé válhat a gyermekvállalás.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ismeretterjesztő sorozatot indított a tudatos gyermekvállalás érdekében. Elismert hazai neurológusok és pácienseik bevonásával forgattak riportfilmeket, készítettek hanganyagot, valamint számos közérthető szakmai cikket is közzétettek a betegszervezet honlapjának – a Merck és a Biogen támogatásával működő - Gyermekvállalás rovatában.

     Kiadó: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.