OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 4. szombat
Ismertető


2022. március 9., szerda 12:40

A Jezsuita Rend közleménye
    Budapest, 2022. március 9., szerda (OS) - Az ukrajnai menekülteket segítő adománygyűjtéssel, Erdő Péter bíboros által bemutatandó misével és életrajz megjelentetésével emlékeznek meg a magyar jezsuiták rendalapítójuk, Loyolai Ignác 400. évvel ezelőtti szentté avatásáról.

    A 16. században újszerű vallásgyakorlata miatt többször állt az inkvizíció előtt, de sosem tudták elmarasztalni. Bár sokan hozzá kötik az úgynevezett ellenreformációt, leginkább saját egyházát akarta megreformálni. És noha több más szerzetesi közösség az alapítója nevét viseli, Loyolai Ignác és barátai a Megváltóról "keresztelték el" a Jézus Társaságát, vagy ahogy utóbb elnevezték őket, a jezsuitákat. A rend 2022. március 12-én ünnepli 400. évfordulóját annak, hogy alapítóját 1622-ben szentté avatták. A magyar jezsuiták a háború árnyékában az ukrajnai menekülteket segítő adománygyűjtéssel, emlékmisével, életrajz megjelentetésével, csendesen ünneplik az évfordulót. Az emlékesztendőben és azon túl továbbra is Ignáchoz méltó módon igyekeznek tevékenykedni – Isten nagyobb dicsőségére, és az emberek szolgálatára.
Az emlékév programjai a magyar jezsuiták weboldalán érhetők el.

     Kiadó: Jezsuita Rend

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.