2024. április 26. péntek

2022. március 18., péntek 14:19

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület közleménye (3. rész)
    Budapest, 2022. március 18., péntek (OS) - Együttműködésben a  Szatmárnémeti Zsidó Hitközösség és a Magyarhoni Zsidó Imaegylet: A Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke Prof. dr. Róna Tamás adta át az értékes fűtésrendszert a nagy múltú és lélekszámú közösségnek.

"Mi nem csak arra vállalkoztunk, hogy a helyi magyar kisebbséget képviseljük, hanem hogy önöket is képviseljük. Önök mellett voltunk, amikor elnökünk kötelezővé tette a zsidó történelem és a Holokauszt történelmének tanítását a román iskolákban. Az RMDSZ mindig mellette volt és mellette lesz a zsidó közösségnek – emelte ki Pataki Csaba.

"A szatmári zsidóság része Szatmárnémeti identitásának, együtt harcoltak a magyarokkal 1848-ban a tizenötös huszárezredben, majd a Kiegyezés után együtt építettük közösen ezt a város" – emelte ki Szatmárnémeti polgármestere, Kereskényi Gábor.

Szalay-Bobrovniczky Vince szerint példaértékű a ZSIMA és a főrabbi munkája.

"Nem olyan régen jött létre a Magyarhoni Zsidó Imaegylet, amely egy olyan civil, vallási kezdeményezés, amelyet mi azért karoltunk fel, mert azt láttuk, hogy a magyarországi neológián belül szükség van ezekre a hangokra, illetve hogy a vallási vezetők is kellőképpen megbecsültnek érezhessék magukat az otthoni közéletben. Róna Tamás főrabbi úr ezt tudja biztosítani. Ezt a közösséget végeredményben a kérésünkre főrabbi úr és elnök úr kezdték el összekovácsolni, láthatóan nagy sikerrel"  - vélekedett Szalay-Bobrovniczky.

Kiadó: Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület