2024. április 29. hétfő

2022. március 23., szerda 11:05

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület közleménye (5. rész)
    Budapest, 2022. március 23., szerda (OS) - A Szentírási Közös úton - Szeretet, Egység, Nemzeti összetartozás konferencia. Történelmi jelentőségű konferenciát szervezett a Magyarhoni Zsidó Imaegylet és a Barankovics Izraelita Műhely. A Szentírási Közös úton – szeretet, egység, nemzeti összetartozás című tanácskozáson résztvevő egyházi méltóságok közös nyilatkozatot fogadtak el és ítélték el a kirekesztés és hátrányos megkülönböztetés valamennyi formáját, különösen a keresztényellenes és antiszemita  megnyilvánulásokat, illetve hangsúlyozták a különböző vallási közösségek közötti kapcsolatok ápolásának fontosságát.

óva intünk az erőszakos szekularizáció és a vallási közömbösség eszményítésétől, amelynek egyre növekvő káros hatása van Európa országaiban, ezért feladatunknak valljuk, hogy a vallási közösségeink értékrendjeikkel járuljanak hozzá társadalmunk építéséhez;
emlékeztetünk annak fontosságára, hogy az európai vallási közösségek közös tapasztalatukra hagyatkozva, a vallások alapvető erkölcsi jó figyelembevételével építsék a kontinens jövőjét;
valljuk vallási meggyőződésünket a szekuláris és a hitét vesztett, önzésre alapozott világban az önkéntes jóság cselekedeteivel és a szeretetből fakadó őszinte beszéd, barátság és tisztelet elsőbbségét az emberek közti kapcsolatokban.
kiállunk a nemzetünk egysége, a vallásos értékrendünk elfogadottságának növelése -, a határokon átnyúló vallásközi párbeszéd gyakorlása-, a zsidók és a keresztények között testvéri együttgondolkodás mellett.

Kiadó: Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület