OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 5. vasárnap
Ismertető


2022. március 24., csütörtök 07:32

A Magyar Energiaital Szövetség közleménye
    Budapest, 2022. március 24., csütörtök (OS) - Szintet lépett az energiaitalok kiherélése - van gyártó, amely már a vizet is kispórolja a saját italából

    Az energiamentes, valamint a csökkentett koffeintartalmú italok megjelenése és energiaitalként történő forgalmazása után, már olyan "energiaital" is van, amelyből még a víz is hiányzik.

Egy valódi energiaitaltól a fogyasztó két fő dolgot vár el:
1.    adjon energiát, ami főleg a benne lévő cukornak köszönhető, és
2.    éberséget, amit a magas koffeintartalom biztosít.

Amennyiben egy ital cukortartalma (azaz energiatartalma) nulla, vagy a koffeintartalma egy kóla szintjével egyenlő, akkor logikátlan és fogyasztói megtévesztés is lehet, az ilyen italt energiaitalnak nevezni.

Mi lehet az oka annak, hogy némely gyártó kiheréli a saját "energiaitalát"?
Egyrészt az, hogy az alap összetevők (cukor, koffein) csökkentésével, kihagyásával sok pénzt spórol meg magának, vagy az, hogy így nem kell adót (NETA) fizetnie.

A NÉBIH, napokban megjelent termék-visszahívása hívta fel a figyelmünket arra, hogy az energiaitalok kiherélése új szintre lépett. Egy "energiaital" -nak feltüntetett termékben víz sem volt, ami nélkül a terméket már italnak sem illene nevezni…

Amikor tehát kellő energiát és éberséget várunk egy energiaitaltól, akkor ne csak a nevét nézzük, hanem a csomagoláson feltüntetett összetevőket is ellenőrizzük.

A valódi energiaital az, amelynek energiatartalma meghaladja a 34 kcal/100ml mennyiséget, koffeintartalma meghaladja a 30 mg/100ml mennyiséget és vitaminokat.

     Kiadó: Magyar Energiaital Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.