2024. május 4. szombat

2022. március 25., péntek 11:48

Az Orvostechnikai Szövetség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. március 25., péntek (OS) - Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) üdvözli, hogy Magyarország Kormánya konkrét intézkedéseket tett a gyógyászati segédeszköz ellátás zavarainak megszüntetése érdekében.

A támogatott gyógyászati segédeszköz (gyse) ellátás a mai napig a 2002-ben lezajlott ártárgyalásokon megállapított, hatósági árakon történik. Az ágazatnak rendkívül nagy az import kitettsége, így a forint vezető devizákkal szembeni árfolyama is közvetlen hatással van az ellátásra.
Az elmúlt 19 évben bekövetkezett költségnövekedések és az ellátási láncok elmúlt évekbeli akadozása miatt ellátási zavarok keletkeztek a hazai gyse-ellátásban. Sok terméket egyszerűen nem lehet a hatósági ára alatt beszerezni. Ezt a helyzetet csak az adott eszközök áremelésével lehet orvosolni.
Az OSZ köszönetet mond a Pénzügyminisztériumnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek, azért, mert előkészítő munkájuk eredményeként a Kormány 113/2022. (III. 22.) rendelete több termékkörben lehetőséget biztosít az áremelésre. Mégpedig oly módon, hogy a betegeknek, rászorulóknak nem kell többet fizetniük az eszközökért.
Az OSZ ugyanakkor arra is felhívja az illetékes kormányzati szervek figyelmét, hogy a Magyar Közlöny március 22-i számában közzétett intézkedések szükségszerűen csak az első lépést jelentik a problémakör megoldásában.

Kiadó: Orvostechnikai Szövetség