OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 4. szombat
Ismertető


2022. március 25., péntek 11:48

Az Orvostechnikai Szövetség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. március 25., péntek (OS) - Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) üdvözli, hogy Magyarország Kormánya konkrét intézkedéseket tett a gyógyászati segédeszköz ellátás zavarainak megszüntetése érdekében.

    A támogatott gyógyászati segédeszköz (gyse) ellátás a mai napig a 2002-ben lezajlott ártárgyalásokon megállapított, hatósági árakon történik. Az ágazatnak rendkívül nagy az import kitettsége, így a forint vezető devizákkal szembeni árfolyama is közvetlen hatással van az ellátásra.
Az elmúlt 19 évben bekövetkezett költségnövekedések és az ellátási láncok elmúlt évekbeli akadozása miatt ellátási zavarok keletkeztek a hazai gyse-ellátásban. Sok terméket egyszerűen nem lehet a hatósági ára alatt beszerezni. Ezt a helyzetet csak az adott eszközök áremelésével lehet orvosolni.
Az OSZ köszönetet mond a Pénzügyminisztériumnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek, azért, mert előkészítő munkájuk eredményeként a Kormány 113/2022. (III. 22.) rendelete több termékkörben lehetőséget biztosít az áremelésre. Mégpedig oly módon, hogy a betegeknek, rászorulóknak nem kell többet fizetniük az eszközökért.
Az OSZ ugyanakkor arra is felhívja az illetékes kormányzati szervek figyelmét, hogy a Magyar Közlöny március 22-i számában közzétett intézkedések szükségszerűen csak az első lépést jelentik a problémakör megoldásában.

     Kiadó: Orvostechnikai Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.