OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2022. április 8., péntek 15:16

A Székesfehérvári Egyházmegye közleménye
    Budapest, 2022. április 8., péntek (OS) - Zarándoklatok és Székesfehérvár címmel indult nyolcrészes előadás-sorozat a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpontban

    A 2021 júniusában megnyitott Magyar Szent Család nyomában zarándokút kulturális hátterének feltárására a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum szervezésében nyolc részes előadás-sorozat indult, melynek keretében a felkért előadók a középkortól napjainkig áttekintik a Székesfehérvárra irányuló, valamint az egész országban és Európában működő zarándoklatokat. Székesfehérvár több mint ötszáz éven keresztül nemzetközi zarándokközpont tárta fel Smohay András múzeumigazgató. Az előadások révén megismerhetjük a régmúlt és napjaink legnépszerűbb zarándokútvonalait. Átfogó ismeretekkel gazdagodhatunk a hazai zarándokhagyományokról, különös tekintettel a középkori és koraújkori székesfehérvári zarándoklatok történetére. Kiderül, hogy a török hódoltság milyen hatást gyakorolt a hazai zarándoklatokra és a Szent István-tiszteletre Székesfehérvárott, valamint feltárul a bodajki búcsújárás története is. Végül szó esik a 20. századi zarándoklatok és búcsúk dicsőséges és dicstelen történeteiről is. A sorozat első vendége Dr. habil. Fedeles Tamás történész, tanszékvezető tanár volt, aki Jeruzsálemtől az El Caminóig – Szentek, kegyhelyek, zarándoklatok a középkorban címmel tartott előadást a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpontban. A sorozat következő alkalmairól a zarándokút honlapján a szenteknyomaban weboldalon tájékozódhatnak.
    
     Kiadó: Székesfehérvári Egyházmegye

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.