OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 5. vasárnap
Ismertető


2022. április 27., szerda 19:47

Az Energiapolitika 2000 Társulat közleménye
    Budapest, 2022. április 27., szerda (OS) - Energiapolitikai javaslatok

    
Az Energiapolitika 2000 Társulat állásfoglalása

     A villanytermelésben, a megújulók részesedésének növelésével lemondtunk lignitvagyonunk hasznosításáról, a hagyományos időjárás-független erőművek megújításáról (korszerűsítéséről), létesítéséről. Ebből a hibás politikából következően ma már csak 30-40 százalékos import teljesítménnyel tartható fenn az áramszolgáltatás.
     A mostani háborús helyzet hazai tanulsága egyértelmű: oroszországi energetikai kapcsolatainkat meg kell őriznünk. De tanulnunk kell hibáinkból. Legfontosabb a rendszer kapacitás hiányának mielőbbi megszüntetése. A villanyellátásban meghatározónak az atomerőműveknek kell lenni. Az időjárásfüggő megújulókkal kapcsolatos fejlesztéseket fel kell függeszteni. Nemzeti rendelkezésű, széles tartományban szabályozható és viszonylag gyorsan felépíthető, gázerőműveket kell létesíteni. Az újból hazai tulajdonba került Mátrai Erőmű korszerűsítésénél, lignit vagyonunk kiaknázása érdekében, a tiszta széntechnológia alkalmazását is figyelembe kell venni.
     Az energia válság, lehetővé teszi a tagországok energiapolitikáját gúzsba kötő uniós energiapiaci szabályozások hatályon kívül helyezését. Miniszterelnökünk nemzetközi sajtóértekezletén elhangzott javaslatainak megvalósítása a V4 országoknak is érdekében áll.  Ezért fejleszteni kell a V4-ek szoros, lehetőleg intézményesített, energetikai együttműködését, közös uniós fellépését.
     Állásfoglalásunk teljes szövege honlapunkon olvasható.

     Kiadó: Energiapolitika 2000 Társulat

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.