OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 4. szombat
Ismertető


2022. április 28., csütörtök 23:09

A Budapest Világörökségéért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. április 28., csütörtök (OS) - MŰEMLÉKI VILÁGNAP

    1984 óta a világ minden év áprilisában ünnepli a műemlékek világnapját. A megemlékezés felhívja a figyelmet múltunk pótolhatatlan és gyönyörűséges épített emlékei védelmének fontosságára, lehetőségeire és szükségességére.
Idén a Föld 184 országa a Világörökség Egyezmény 50. évfordulóját is ünnepli. Az UNESCO legsikeresebb kezdeményezése a kivételes, egyetemes jelentőségű örökségi értékeknek a jövő emberisége számára való megőrzését teszi a tagállamok önként vállalt kötelezettségévé.  
Mi magyarok pedig műemlékvédelmünk 150 évvel ezelőtti intézményesítéséről is megemlékeztünk ezen a napon. Az 1872 áprilisában miniszteri rendelettel létrehozott Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottsága a történeti épületek dokumentálása, kutatása, javaslattétel és helyreállítási tervezés terén komplex intézetként, a legjobb szakemberek irányításával  indult el. Az állami szervezetet a Magyar Országgyűlés az 1881. évi "A műemlékek fenntartásáról" c. törvénycikkel, Műemlékek Országos Bizottsága néven emelte a kulturális intézmények körébe.
A műemlékesek az elmúlt héten a magyar műemlékvédelem tiszteletére emlékfát ültettek Budapesten. A tölgy alatt ez a felirat áll: Múltunk jövőjéért – A magyar műemlékvédelem 150 éves évfordulójára / ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága / Műemléki világnap, MMXXII.

     Kiadó: Budapest Világörökségéért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.