OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2022. május 1., vasárnap 10:12

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség közleménye
    Budapest, 2022. május 1., vasárnap (OS) - Az elektronikus hitelesség ismerete és használata alapvető fontosságú az online térben. Az Európai Unió érvényes szabályozása szerint a minősített elektronikus aláírást el kell fogadni a kézírással egyenértékűnek minden tagállamban, függetlenül a minősített aláírás keletkezési helyétől, és a minősített aláíró tanúsítványok kibocsátójától. Ma minden 14. életévét betöltött cselekvőképes és korlátozottan cselekvőképes magyar állampolgár alanyi jogon ingyenesen kaphat a Kormányzati Hitelesítés Szolgáltatótól minősített aláírási lehetőséget az elektronikus személyazonosító igazolványára (eSzemélyi), azonban ez nem automatikus, hanem kérni kell.

        2022. március 29-én a Belügyminisztérium hozzáférhetővé tette azt a mobilalkalmazást, amellyel minden NFC-olvasóval rendelkező okostelefon – mint virtuális kártyaolvasó – használható az eSzemélyi igazolvánnyal minősített elektronikus aláírás létrehozására, ezzel még közelebb került az eSzemélyi e-aláírása a mindennapi használathoz. Az e-aláírás elterjedése érdekében az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete (ISZE) és a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) útjára indította a "Digitális Tanuló Elektronikus Aláírással" kihívást 2022. május 1-én. A kihívás 5 hónapig tart, 2022. szeptember 30-án fejeződik be. A szervezők célja az, hogy a diákok közül sokan megismerjék az elektronikus aláírásokat a kihívás ideje alatt.

     Kiadó: Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.