OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 1. szerda
Ismertető


2022. május 2., hétfő 13:03

A Magyar Lapkiadók Egyesületének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. május 2., hétfő (OS) - Közös jogkezelés révén juthatnak hozzá a globális technológiai platformoktól járó jogdíjakhoz a magyar sajtókiadók

    Új szerzői jogi kategóriát, úgynevezett sajtókiadói szomszédos jogot iktatott jogszabályba az Európai Unió irányelve nyomán 2021-ben a magyar országgyűlés. Ez lehetővé teszi, hogy a nyomtatott és internetes sajtótermékek kiadói az általuk készített tartalmakat sokféleképpen használó, és ebből jelentős bevételekhez jutó platformoktól - amilyen a Facebook és a Google - méltányos ellenértéket kapjanak. A Repropress Magyar Lapkiadók Reprográfiai és Szomszédos Jogi Egyesülete közös jogkezelőként, a csatlakozó kiadók érdekeit egységesen és hatékonyan érvényesítve vesz részt a szükséges díjazási megállapodások megalkotásában, majd a jogdíjak beszedésében.

A sajtókiadók társadalmi és gazdasági szerepe Magyarországon is kiemelkedő; az általuk előállított tartalmak létrehozása pedig jelentős anyagi befektetésekhez kötődik. Az egyre jelentősebb internetes hirdetési bevételek eközben nagyrészt az ezeket a tartalmakat sokféleképpen megjelenítő, de azok létrehozásában semmilyen szerepet nem játszó nagy internetes platformoknál jelennek meg. Ezen a helyzeten kíván változtatni az Európai Unió digitális szellemi jogokat védő irányelve (DSM irányelv) és a magyar szerzői jogi törvény ahhoz illeszkedő módosítása.
     Kiadó: Magyar Lapkiadók Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.