2024. április 26. péntek

2022. május 7., szombat 10:01

A Krajczáros Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. május 7., szombat (OS) - Tanuljunk a múlt hibáiból

Az elmúlt évezredekben számtalan példa igazolja, hogy a költők, írók, festők, szobrászok, színészek sokaságából mindig megszólaltak, felemelték hangjukat az üldözöttség, a lövészárkok poklát megjáró embertársaink érdekében.
     Radnóti múzsája az "erőltetett menet" során sem hallgatott, de így fogalmazódtak meg a tragikus sorsú Gyóni Géza "Csak egy éjszakára küldjétek el őket" és a "Halkabban járjon, aki él" - immáron - klasszikus sorai és született P. Picasso világhírű Guernica c. festménye is.
     Mednyánszky, az internálást átélt Rippl-Rónai, a tűzharc borzalmairól, megsebesüléséről és fogságba eséséről, a háborúk ritka pillanatairól, a különféle vallású foglyok és őrzőik közösen eltöltött karácsonyáról naplót írt Újházy Sándor, Vaszary János grafikái, Remarque regényei, az I. vh egyik első áldozata Sámuel Kornél szobrász, Hemingway, Robert Capa, John McCrae kanadai orvosalezredes és még sorolhatnánk, mind-mind neves krónikásai a nagy világégések, a regionális konfliktusoknak. Részesei voltak a különféle harctereken a haza védelmében életüket áldozó sportolóink is (pl. Békessy Béla /1875-1916/ olimpiai ezüstérmes vívónk, a Limanovánál elesett Szántay Jenő /1881-1914/ kardvívó olimpikon, vagy a Petrozsényben életét vesztő, elfeledett legenda Gillemot Ferenc /1875-1916/, stb.).

Kiadó: Krajczáros Alapítvány