OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2022. május 7., szombat 10:01

A Krajczáros Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. május 7., szombat (OS) - Tanuljunk a múlt hibáiból

        Az elmúlt évezredekben számtalan példa igazolja, hogy a költők, írók, festők, szobrászok, színészek sokaságából mindig megszólaltak, felemelték hangjukat az üldözöttség, a lövészárkok poklát megjáró embertársaink érdekében.
     Radnóti múzsája az "erőltetett menet" során sem hallgatott, de így fogalmazódtak meg a tragikus sorsú Gyóni Géza "Csak egy éjszakára küldjétek el őket" és a "Halkabban járjon, aki él" - immáron - klasszikus sorai és született P. Picasso világhírű Guernica c. festménye is.
     Mednyánszky, az internálást átélt Rippl-Rónai, a tűzharc borzalmairól, megsebesüléséről és fogságba eséséről, a háborúk ritka pillanatairól, a különféle vallású foglyok és őrzőik közösen eltöltött karácsonyáról naplót írt Újházy Sándor, Vaszary János grafikái, Remarque regényei, az I. vh egyik első áldozata Sámuel Kornél szobrász, Hemingway, Robert Capa, John McCrae kanadai orvosalezredes és még sorolhatnánk, mind-mind neves krónikásai a nagy világégések, a regionális konfliktusoknak. Részesei voltak a különféle harctereken a haza védelmében életüket áldozó sportolóink is (pl. Békessy Béla /1875-1916/ olimpiai ezüstérmes vívónk, a Limanovánál elesett Szántay Jenő /1881-1914/ kardvívó olimpikon, vagy a Petrozsényben életét vesztő, elfeledett legenda Gillemot Ferenc /1875-1916/, stb.).

     Kiadó: Krajczáros Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.