2024. április 26. péntek

2022. május 12., csütörtök 08:56

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2022. május 12., csütörtök (OS) - Csődben a Tungsram: a céget köztulajdonba kell venni majd a dolgozóknak adni -

Az LMP szerint a Tungsramot állami tulajdonba kell venni, majd az újjászervezés, piacképessé tétel után dolgozói tulajdonba adni. Így menekülhet meg a 126 éves cég. A magyar gazdaságnak szüksége van környezetbarát módon termelt környezetbarát világításra, és arra, hogy ezt ne a Föld túlfeléről hozzuk.

Az állam felé egyébként is rendkívüli mértékben eladósodott céget köztulajdonba kell venni, így őrizhető meg leginkább a dolgozók munkahelye és megélhetése. A céget modernizálni kell, megvalósítani az elmaradt, szükséges beruházásokat, majd a dolgozók tulajdonába adni.

A Tungsram csődjét a globalizáció okozta, ami tönkreteszi a helyi gazdaságokat. De most a globális szállítási láncok szakadoznak, a járvány, a háború és más problémák miatt. Legfőbb ideje megerősíteni a helyi gazdaságokat, a helyi termelést.

Egy stabil, ellenálló gazdaságnak szüksége van arra, hogy a fontos dolgokat maga tudja előállítani. A környezetbarát világítástechnika elengedhetetlen a zöld épületekhez, épületfelújításokhoz. Ebben sem függhetünk Kínától.

Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnöke