2024. május 2. csütörtök

2022. május 20., péntek 17:06

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közleménye
    Budapest, 2022. május 20., péntek (OS) - A magyar megújulóenergia-szektor szervezetei szerint "a napenergia a tiszta, független és békés energiája Magyarországon veszélybe került"

A naperőművek csatlakozási lehetőségének leállítása az ország érdekeivel ellentétes, veszélybe sodorva ezzel egy egész szektort, a CO2 semleges gazdaság mielőbbi elérésének valószínűségét és korlátozva az ország önellátási esélyeit is – írja a magyar megújulóenergia szektor három meghatározó szervezete, a MANAP, az MNNSZ és az MSZIT Palkovics László Miniszternek címzett nyílt levelében.

A kapacitás-közzétételi eljárás keretében megjelent nulla szabad kapacitás sokkolták a napelemes iparág szereplőit. Az eredményt a napelemes szakma nem tudja másképp értelmezni, mint, hogy a hálózati szolgáltatók felfüggesztették a naperőművek csatlakozásának lehetőségét.

A magyar energiastratégiai célok között megfogalmazott tiszta, okos és megfizethető energia korábban csak távlati álomképe mára valósággá vált. A napenergia tiszta és a legolcsóbb újonnan telepíthető energiaforrás. A magyar befektetők, kivitelezők, ezeket a projekteket állami támogatások nélkül, piaci alapon teszik, így is lendítve a hazai gazdaságot.

Javasoljuk, hogy a jelen kapacitás-közzétételi eljárás már most levonható tanulságai kapcsán minél hamarabb felülvizsgálatra kerüljenek a hazai megújuló energia célok, kérjük bevonásunkat az egyeztetésekbe, és hogy kerüljön összhangba a megújuló iparág, illetve a teljes magyar villamosenergia hálózat fejlesztése és szabályozási igényei.

Kiadó: Magyar Napelem Napkollektor Szövetség