OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 2. csütörtök
Ismertető


2022. május 20., péntek 17:06

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közleménye
    Budapest, 2022. május 20., péntek (OS) - A magyar megújulóenergia-szektor szervezetei szerint "a napenergia a tiszta, független és békés energiája Magyarországon veszélybe került"

    A naperőművek csatlakozási lehetőségének leállítása az ország érdekeivel ellentétes, veszélybe sodorva ezzel egy egész szektort, a CO2 semleges gazdaság mielőbbi elérésének valószínűségét és korlátozva az ország önellátási esélyeit is – írja a magyar megújulóenergia szektor három meghatározó szervezete, a MANAP, az MNNSZ és az MSZIT Palkovics László Miniszternek címzett nyílt levelében.

A kapacitás-közzétételi eljárás keretében megjelent nulla szabad kapacitás sokkolták a napelemes iparág szereplőit. Az eredményt a napelemes szakma nem tudja másképp értelmezni, mint, hogy a hálózati szolgáltatók felfüggesztették a naperőművek csatlakozásának lehetőségét.

A magyar energiastratégiai célok között megfogalmazott tiszta, okos és megfizethető energia korábban csak távlati álomképe mára valósággá vált. A napenergia tiszta és a legolcsóbb újonnan telepíthető energiaforrás. A magyar befektetők, kivitelezők, ezeket a projekteket állami támogatások nélkül, piaci alapon teszik, így is lendítve a hazai gazdaságot.

Javasoljuk, hogy a jelen kapacitás-közzétételi eljárás már most levonható tanulságai kapcsán minél hamarabb felülvizsgálatra kerüljenek a hazai megújuló energia célok, kérjük bevonásunkat az egyeztetésekbe, és hogy kerüljön összhangba a megújuló iparág, illetve a teljes magyar villamosenergia hálózat fejlesztése és szabályozási igényei.

     Kiadó: Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.