OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2022. május 25., szerda 15:14

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. május 25., szerda (OS) - Magyarországon 2021-ben is sok fiatal szökött el saját otthonából, az orosz-ukrán háború pedig gyermekek ezreit teszi ki az erőszak, az emberkereskedelem, a szexuális bántalmazás és kizsákmányolás, valamint az eltűnés kockázatának.

    Május 25-e az Eltűnt Gyermekek Világnapja. Hazánkban a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány működteti az Eltűnt és Bántalmazott Gyerekek Segélyvonalát. 2021-ben 40 olyan 24 év alatti megkeresőjük volt aki szökésen gondolkodott, és 51 fiatal hívta a vonalat azután, hogy már eljött az otthonából. További 22-en gyermekotthonból szöktek el. 2021-ben 10 szülő kereste meg az alapítványt családon belüli jogellenes gyermekelvitel miatt, az iskolából való lógásról pedig 43 gyerek számolt be telefonon vagy online. A Kék Vonal 2022-ben is csatlakozott a Missing Children Europe nemzetközi kampányához, hogy felhívja a figyelmet az orosz-ukrán háborúban eltűnt gyerekekre: a háború első két hónapjában 2100 gyermek tűnt el Ukrajnában. A Kék Vonal jelenleg is dolgozik azon, hogy a hazánkba érkezett fiatalok számára lelkisegély-vonala orosz és ukrán nyelven is elérhető legyen. Jelenleg azoknak a 24 év alatti ukrán fiataloknak a hívásait és üzeneteit várják, akik tudnak magyarul (például Kárpátaljai gyerekek). A Kék Vonal az ingyenesen hívható 116-000 vonalon várja a bajba vagy veszélybe került, szökésben lévő fiatalok hívásait, illetve azoknak a felnőtteknek a megkeresését, akik aggódnak egy gyermekért.

     Kiadó: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.