OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 4. szombat
Ismertető


2022. május 27., péntek 10:07

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének közleménye
    Budapest, 2022. május 27., péntek (OS) - A boltok akciózását szigorítja egy új, uniós és magyar jogszabály, amely május 28-án lép életbe, egyben új korszakot nyit a kiskereskedelemben. A szabályok életbe lépése miatta Tudatos Vásárlók Egyesülete felhívja a figyelmet arra, hogy a gyakorlatban milyen változások lesznek.

    A fő szabály az, hogy egy-egy akciós terméknél kötelező feltüntetni az úgynevezett korábbi árat, hogy a vásárló tisztában egyen azzal, hogy "honnan" lett leárazva az adott termék. Az új szabály értelmében az akció meghirdetésekor, konkrétan az árcsökkentés bejelentésekor forintban ismertetni kell az eredeti (korábbi) árat, ez pedig az akció indulása előtti harminc napos időszakban a legalacsonyabb ár. Így a kereskedő nem tudja megtenni, hogy az akció rajtja előtt megemeli az árat, majd lecsökkenti, ezzel megtévesztve a vásárlót.Előfordulhat, hogy az akciós terméknek nincs 30 napos múltja. Ez esetben az akciózás előtti 15 napban érvényes legalacsonyabb árat kell feltüntetni. Az akciós sorozatokra is van megoldása az új szabályozásnak: azaz, ha egy kereskedő 10 százalékos árengedménnyel nyitja az akciót, majd egy újabb 10, majd még egy 10 százalékos akciót hirdet, akkor az első árcsökkentés előtti árat is meg kell mutatnia a vásárlóknak.Fontos továbbá, hogy a boltosok hirdethetnek általános akciót, például sportcipőkre, konyhai eszközökre úgy, hogy "mostantól vagy az adott napon minden sportcipő vagy edény 30 százalékkal olcsóbb", de az érintett termékeknél külön-külön be kell mutatni a korábbi árat.
    
     Kiadó: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.