2024. május 3. péntek

2022. május 28., szombat 16:24

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. május 28., szombat (OS) - Hol tévedhetnek el a sclerosis multiplexes betegek? Az agyat és a gerincvelőt károsító, ezzel számtalan tünetet kiváltani képes, gyógyíthatatlan betegséggel, sclerosis multiplex kórral élők között még mindig vannak, akik túl későn jutnak el a megfelelő neurológiai centrumba, emiatt késlekedik a kezelésük – hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia székházában az SM Világnap alkalmából megrendezett országos betegtalálkozón. Az SM Világnapot május 30-án tartják világszerte.

A hétvégén mintegy kétszáz SM beteg és hozzátartozó érkezett Budapestre a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány SM Világnap rendezvényére. Ismeretterjesztő előadások hangzottak el, majd a betegek az SM Világnap zászlóinak magasba emelésével üzenték a hazai és világszerte élő sorstársaknak, hogy sosem szabad feladni a reményt a ma még gyógyíthatatlan betegséggel való mindennapi küzdelemben.

Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke hangsúlyozta: mivel idehaza mintegy 10 ezer SM beteg érintett, társadalmi szempontból is fontos problémáról van szó, hiszen az SM betegek többségénél a húszas-harmincas életévekben fedezik fel a sclerosis multiplexet. "10 ezer család sorsa múlik azon, hogy a betegek meddig őrizhetik meg munkájukat, aktivitásukat, önállóságukat, tudnak-e családot alapítani" – fogalmazott Szántai Anita.
     Kiadó: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány