OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 4. szombat
Ismertető


2022. május 31., kedd 20:25

A Magyar Tudományos Akadémia Titkárságának közleménye
    Budapest, 2022. május 31., kedd (OS) - Megtartotta éves találkozóját a visegrádi akadémiák fóruma a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. A fórumon az akadémiai elnökök közös nyilatkozatot adtak ki az Ukrajna elleni agresszióról és az ukrajnai tudósok támogatásáról. A konferencia végén a négy akadémia elnöke megegyezett abban, hogy két ülés között is együttesen lépnek fel közös célok elérése érdekében, és e lépések, nyilatkozatok koordinálására a következő találkozóig Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét kérték fel.

    A visegrádi országok akadémiáinak vezetői 1999 óta találkoznak minden évben informális keretek között, hogy megvitassák a tudományos életet és intézményeiket érintő aktuális problémákat, stratégiákat.

Ezúttal Budapesten rendezték meg a magyar, a cseh, a szlovák, a szlovén és a lengyel tudományos akadémia vezetőinek tanácskozását. A kétnapos ülésen kiemelt szerepet kapott a régiós akadémiáknak a koronavírus elleni védekezésben betöltött vezető szerepe, a fiatal kutatók minél szélesebb körű bevonása az akadémiai programokba, valamint a nemzeti akadémiák által nyújtott segítség az Ukrajnából menekülő kutatók befogadása és az ukrán tudományos és kulturális értékek megőrzése terén. Az akadémiai elnökök ezzel kapcsolatos egyhangú állásfoglalása cikkünk végén olvasható.

További részletek az MTA weboldalán találhatók.

     Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia Titkársága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.