2024. április 27. szombat

2022. június 24., péntek 08:58

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. június 24., péntek (OS) -

Ebből az együttműködésből jön létre az a munka, amely a hazánkra jellemző Pannon biogeográfiai régió közös táji és természeti értékeinek megőrzésére törekszik, akár határokon átnyúló, szlovák közreműködéssel megvalósuló projektek által - sorolta az államtitkár. Rácz András kiemelte azt is, hogy a Magyar Arborétumok és Botanikusok Szövetsége (MABOSZ) 2019 óta az Agrárminisztérium hivatalos stratégiai partnere, amellyel közös szakmai munka folyik és a kertkezelési, fajmegőrzési feladatok mellett kiemelten fontos a bemutatási, környezeti nevelési tevékenység.

Zsigmond Vince, a Bölcs Fák projekt szakmai vezetője projektértékelő beszédében elmondta, a famatuzsálemek nemcsak gyönyörűek vagy történetileg érdekesek, hanem gazdag élőhelyek is. Minden idős fa egyben egy életközösség, egy külön világ; madarak, rovarok, kisemlősök számára nyújt táplálékot, búvóhelyet, gyökerein keresztül sok kapcsolódik gombákhoz. Ezért nemcsak a botanikus vagy a történeti kertekben, hanem a természetben, vagy éppen kertjeinkben található idős fák is kiemelten fontosak. A szlovák-magyar közös projektben sok szakmai feladat megvalósult, a fák megőrzésében, feltérképezésében új felületet nyitott a Bölcs Fák határon átívelő együttműködés, de emellett számos olyan tájékoztató és informatív kommunikációs felület is kialakításra került, amellyel a későbbiekben a sokak számára érdekes és fontos kezdeményezés továbbfejlődhet.

Kiadó: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége