2024. április 27. szombat

2022. június 30., csütörtök 10:33

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közleménye
    Budapest, 2022. június 30., csütörtök (OS) - Egy fesztivál is lehet zöld! --- A környezettudatosság napjaink egyik legfontosabb közéleti témájaként központi szerepet tölt be a fiatalok életében, így HÖOK és az EFOTT arra vállalkozott, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem segítségével a legzöldebb nyári fesztivált hozzák létre.

Az egyetemisták fesztiválja már évek óta szelektíven gyűjti és válogatja a hulladékot, de idén szintet lép: teljesen hulladékmentessé alakítják a fesztivált a biológiailag lebomló hulladékok tekintetében. A fesztivál házigazdája, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) ugyanis a körforgásos gazdálkodás alapelveinek megfelelően megszervezi a fesztiválon keletkező biológiailag lebomló hulladékok szelektív gyűjtését, előkezelését, végül pedig annak komposztálását is egy tudományos kutatási kísérlet keretében.

Az italos poharakkal sem tesznek kivételt: a klasszikus műanyag poharakat biológiai úton lebontható, PLA poharakra cserélik, az evőeszközöket fára, a tányérokat pedig papírra. Továbbá a műanyag poharakra is találtak megoldást. Az EFOTT, az egyik kiemelt támogatójával, a Szentkirályi Ásványvízzel együttműködve a PET palackokat szennyeződésmentesen külön gyűjti a fesztiválon, így azok 100%-ban újrahasznosíthatóak lesznek, és ismét PET palackok készülhetnek belőlük.

Kiadó: Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája