2024. május 5. vasárnap

2022. július 5., kedd 11:30

A Terrorelhárítási Központ közleménye
    Budapest, 2022. július 5., kedd (OS) - A büntetés-végrehajtási szervezet Kis-Dunában elmerült két hivatásos állományú munkatársa utáni kutatást Magyarország belügyminiszterének kijelölése alapján a Terrorelhárítási Központ (TEK) irányítja.

A Rácalmás, Parti sétány Kis-Duna hídnál a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet és a Márianosztrai Fegyház és Börtön egy-egy munkatársa - egy kutyavezető és egy kutyakiképző férfi - szolgálati ebek kiképzése közben 2022. július 4-én délelőtt 11 óra körül eddig ismeretlen okból a vízben elmerültek.

A víz alatti kutatás, mentés munkálatainak megszervezését a TEK főigazgatója, Hajdu János r. altábornagy a helyszínen irányította. A TEK feladata - többek között - hogy megteremtse azokat a személyi, technikai és műszaki feltételeket, melyek mellett a búvárok a lehető legbiztonságosabban végezhetik a kutatást, amit a víz - felszínről részben nem látható - erőteljes sodrása és többirányú áramlása tesz rendkívül nehézzé és veszélyessé.

A kutatás tervezésébe, előkészítésébe és végrehajtásába a TEK koordinálásával a katasztrófavédelem munkatársai, a Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület mentőbúvárjai és a dunaújvárosi speciális mentők kapcsolódtak be.

A kutatás egyelőre nem vezetett eredményre, a speciális eszközök - a drón és a szonár technika - sem mutattak emberi életre utaló körülményt, ezért a víz alatti kutatást felfüggesztették. A büntetés-végrehajtási szervezet, a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai a felszínen és a part mentén továbbra is jelentős erőkkel keresik a büntetés-végrehajtás 29 és 34 éves szakemberét.

A történtek körülményeinek vizsgálatát a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Dunaújvárosi Rendőrkapitányság folytatja.

Terrorelhárítási Központ

---------------------------------------------------------------------------------------------