OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2022. július 18., hétfő 12:10

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. július 18., hétfő (OS) - Elvették a ruháit, kikötözték és bepelenkázták a pszichiátrián azt a nőt, aki otthon fürdés közben elvesztette az eszméletét. Az ombudsman egy alapos vizsgálat után komoly jogsértéseket állapított meg a dunaújvárosi kórház részéről.

    A kádban fekve lett rosszul az ötvenes éveiben járó nő Dunaújvárosban, ezért mentőt hívtak hozzá. Emlékei szerint csak pár percre vesztette el az eszméletét, és mire a mentősök kiértek, már teljesen magánál volt. Azt gondolta, hogy csak az eszméletvesztés miatt viszik kivizsgálni, így velük tartott – a táskáján kívül semmi mást nem is vitt magával. Meglepetésére azonban a dunaújvárosi kórház pszichiátriájára vitték.

A mentősök az anamnézisben azt írták, hogy a hölgy nagyobb adag Frontint vett be, mert öngyilkos akart lenni. A kórházban aztán elmondta: esze ágában sem volt megölni magát, csak a szokásos gyógyszereit vette be. Kérdéses, hogy a kiérkező mentősök erről hogyan bizonyosodtak meg, hiszen a nőt nem kérdezték ki, és nem tájékoztatták az egészről.

A pszichiátriai osztályra érve az ügyeletes orvos szemügyre vette a nőt, és a vizsgálat ebben nagyjából ki is merült. A nő haza szeretett volna menni, de egy megtermett ápoló közölte vele: nem mehet sehová, sőt, le kellett vetkőznie, és a ruháival együtt mindenét egy fekete zsákba kellett tennie. Meztelen nem maradt, hiszen egy zöld kórházi pólót biztosítottak a számára, és még a bugyiját is magán tarthatta. Ebben az öltözékben, mezítláb kísérte el az ápoló egy másik emeletre, a zárt osztályra.

     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.