OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 6. hétfő
Ismertető


2022. július 21., csütörtök 13:36

A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. július 21., csütörtök (OS) - Mégsem omlik össze a hazai villanyautók piaca

    A rémhírek terjesztésének végére a mai nappal hatályosan pontot tehetünk, hiszen megjelentek a rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásai. A hírekkel ellentétben nem hétszeres, hanem kétszeres lakossági áramdíjjal kell számolnunk a jövőben. De mit is jelent mindez a jelenlegi és jövőbeli e-autó tulajdonosoknak? Korábbi áramdíjjal kalkulálva egy átlagos e-autó 100 kilométeres táv megtétele 600 Ft-os költséget jelentett 15 kWh fogyasztással. Ugyanezen a 100 kilométer egy igen kedvező 6 literes fogyasztású hagyományos belsőégésű motorral szerelt jármű tulajdonosnak 3000 Ft -a jelenleg is érvényes hatósági árnak köszönhetően-  vagyis hatszoros volt a különbség az "üzemanyag" tekintetében. Az új szabályozás értelmében immáron az e-autó tulajdonosoknak átlagosan 1052 forintjába fog kerülni 100 kilométer megtétele, de még így is közel egyharmada lesz.  Amint eltörlik a fosszilis alapú üzemanyagokra vonatkozó ársapkát és a jelenlegi piaci kb. 800 Ft-os ár érvényesül, akkor egy kedvező 6 literes fogyasztású autótulajdonosnak is 4800 Ft lesz 100 kilométer megtétele, azaz közel ötszörös lesz a ráfordítás. A duplázódás ugyan drasztikusnak tűnhet, de összehasonlítva a belsőégésű motorral szerelt gépjárművekkel az üzemanyag költséget (napelemmel tovább csökkenthető, akár nullázható is), mely alapján kijelenthető, hogy nem fog csökkeni az e-autók iránti kereslet a jövőben sem, nem fog összeomlani a hazai villanyautók piaca.
Marsi Norbert
    
     Kiadó: Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.