OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2022. szeptember 24., szombat 23:54

A Magyar Madagaszkári Emléktársaság - Benyovszky Móric emlékére közleménye
    Budapest, 2022. szeptember 24., szombat (OS) -

    Benyovszky Móric tér - Magyarországon. Szeptembertől köztér viseli nevét a világhírű magyar hajósnak, katonának és földrajzi leírónak - a Benyovszky Társaság és a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság kezdeményezésére. A hazájából száműzött ember négy földrészt érintő utazásai során számos ország történelmében hagyott nyomot: élvezte XV. Lajos francia király bizalmát, az amerikai Franklin Benjamin barátságát, a tajvaniak (egykor Formosa-sziget) elismerését; tevékenysége Madagaszkár földrajzi megismerésében ismert; bár a király elnevezés az utókor számára megtévesztő, valójában kormányzó volt. Még életében Mária Terézia gróffá nevezte ki. A 2022. szeptember 23-ai térelnevezési ünnepségen részt vettek: Potápi Árpád János államtitkár; Takács Bence, a honvédelmi miniszter megbízottja; Katarzyna Ratajczak-Sowa, budapesti lengyel nagykövet-helyettes; Slawomir Mnitowski ezredes, lengyel katonai attasé; Shih-chung Liu, Tajvan Budapesti Irodájának vezetője; dr. Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármestere; dr. Amberg Eszter, az OSZK főigazgató-helyettese, dr. Csáky Imre alezredes, címertörténész; G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság és a Benyovszky Társaság elnöke; dr. Nagy Tibor Magnus, a Benyovszky, a szabadság szerelmese című musical zeneszerzője. Az új Benyovszky Móric tér Budapesten, a VIII. kerületben, a Nemzeti Közszolgálai Egyetem mögött, az Orczy út és a Diószeghy Sámuel utca találkozásánál található forgalmas közlekedési csomópont.        
     Kiadó: Magyar Madagaszkári Emléktársaság - Benyovszky Móric emlékére

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.