2024. április 26. péntek

2022. november 9., szerda 14:23

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. november 9., szerda (OS) - Biró Marcell: A geotermia elengedhetetlen hazánk energiaszuverenitásának megerősítéséhez

A háború és a szankciók okozta energiakrízis megmutatta, hogy az ország határain belül elérhető energiaforrásnál nincs értékesebb. Ezért minden lehetőséget ki kell használnunk, hogy az energetika terén is erősítsük hazánk önellátását, enyhítsük a hazánkra nehezedő nyomást, és a geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásával hosszú távon megerősítsük Magyarország energiaszuverenitását – jelentette ki Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke a HírTv Napi aktuális című műsorában.

A Kárpát-medence kivételes geológiai és hidrológiai adottságaival kapcsolatban az elnök rámutatott, a geotermikus energia közvetlen hőhasznosítását tekintve, nemzetközi statisztikákban Magyarország Európa első öt országa között található. Kiemelte azt is, hogy 2010 és 2022 között közel négy és félszeresére nőtt a geotermikus hőenergia bányászat Magyarországon. Mint azt a Világgazdaság online oldalon megjelent korábbi cikkében és a HírTV-ben is hangsúlyozta: "A geotermikus erőforrások hasznosítása jelentős mértékben fokozhatóak, de egyszerűbb, kiszámíthatóbb, és hosszú távon is fenntartható keretek közé kell helyezni az ágazatot."

Szólt arról is, hogy a Parlament előtt fekszik az a törvényjavaslat, amellyel a Hatóság minden rendelkezésre álló eszközzel képes lesz fokozni a hazai geotermikus energia kiaknázását.

Kiadó: Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága