OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 2. csütörtök
Ismertető


2022. november 17., csütörtök 10:09

A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. november 17., csütörtök (OS) -

    A felmérésből kiderült az is, hogy a fiatalok 11,9%-a túlsúlyos, 5,5%-a elhízott, amely a lányok vonatkozásában magasabb értéket mutat. Az OTÁP 2014 felmérés szerint a hazai felnőtt lakosság 63%-a túlsúlyos, illetve elhízott. A fenti adatok rámutatnak arra, hogy a negatív tendencia már a 15-18 éves korcsoportnál is megjelenik.

A fiatalok több mint egyharmada (38%) havonta 1-3 alkalommal, közel egyharmaduk (31,5%) pedig hetente 1-3 alkalommal fogyaszt kész ételt (pl. étterem/gyorsétterem, hűtőpultban kapható kész levesek, tészták, saláták). Sajnálatos, hogy az otthon elkészített étel és a családi étkezés közös élménye egyre inkább kiszorul a mindennapokból.
A válaszadók közel 34%-a reggeli nélkül kezdi meg a napot, amely negatívan befolyásolja pl. a koncentrációképességet.

A felmérésben résztvevők 19,1%-a minden nap több mint 1 órát, 8,4%-a kevesebb mint 1 órát sportol. Többségük hetente 3-4 alkalommal (23,7%) vagy heti 1-2 alkalommal (24,0%) sportol. A mozgásszegény életmód mint rizikófaktor már a 15-18 éves korcsoportra is jellemző.

Kubányi Jolán, a Táplálkozástudományért Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy a felmérésből kapott adatok rámutatnak arra, hogy az egészséges táplálkozás népszerűsítése és gyakorlati megvalósítása a fiatalok körében egyre időszerűbb annak érdekében, hogy a felnőttkori krónikus betegségek megelőzésében hatékonyan tudjunk fellépni. A 21Nő "Egészségtudatos iskola" projektje is ezt a munkát készíti elő.

     Kiadó: 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.