2024. április 27. szombat

2022. november 28., hétfő 14:55

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. november 28., hétfő (OS) - Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek!

A csalók egyik legújabb módszere, hogy nagy értékű nyereményre, az eseményre szóló belépőjegyre, szálláscsomagra hivatkozva küldik el üzeneteiket, amely során személyes adatok megadására és / vagy egy kisebb összeg átutalására kérik a leendő áldozatokat. Mindezek mellett fontos kiemelni a csaló, nem eredeti weboldalak alkalmazását is, amelyek többsége arculati elemeikben szinte a megtévesztésig hasonlítanak az eredeti, lemásolni kívánt honlapokra.

Ezen weboldalakat gyakran a közösségi média platformokon keresztül feladott hirdetésekben népszerűsítik, azt állítva, hogy az adott oldalon hasznos információk mellett, a világbajnokságra szóló jegyeket és egyéb szolgáltatásokat is lehet igényelni, vásárolni.

Az elmúlt évek új online csalási módszere, hogy a kiberbűnözők hamis oldalakon videójátékokhoz köthető labdarúgókártyák és érmék megvásárlására ösztönzik a felhasználókat, illetve a csalók, a játékok fejlesztőinek, adminjainak adják ki magukat és az ő nevükben lépnek kapcsolatba a felhasználókkal annak érdekében, hogy minél több személyes adatot és pénzt szerezzenek tőlük.

Az SZTFH által összeállított "Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek című kiadvány számos hatékony módszert kínál az internetes csalók elleni védekezésben, a dokumentum a Hatóság weboldalán és számos média felületen is elérhető lesz.

Kiadó: Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága