2024. április 24. szerda

2022. december 2., péntek 09:23

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. december 2., péntek (OS) - A KEP TIZENÖTÖDIK TÁRSADALMI PÁRBESZÉD FÓRUMA ENERGETIKAI TÉMÁBAN

A KEP 2022. november 30-án tartotta XV. Társadalmi Párbeszéd fórumát a mindenkit érintő és jelen gazdasági és háborús helyzetben nagy érdeklődésre számot tartó energetikai témakörben. Az online fórumot Vasvári József Klubigazgató nyitotta meg. Prof. Dr. Kovács Árpád, a KEP elnöke bevezető előadásában a magyar gazdaság 2022. évi teljesítményét elemezte. Dr. Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetsége elnöke előadásában először egy energiapiaci helyzetképet mutatott be, majd a földgáz, kisebb arányban a kőolaj, illetve ezek következményként a villamos energia árak robbanásszerű emelkedésének okait elemezte, és az európai energiapiacon a források, valamint a felhasználás tekintetében beindult strukturális változások fő komponenseit, a várható fogyasztói hatásokat mutatta be. Gilyán György a Kelet-Európai Üzleti Klub vezetője, volt államtitkár, nagykövet,
a KEP alelnöke hozzászólásában kiemelte a COVID utáni termelés-visszapattanás hatásait, a rendkívüli mértékű áremelkedést, az infláció megugrását, a GDP növekedés mérséklődését, sőt egyes országokban már a recesszióba fordulás tényét. Rendkívül pozitívnak tartotta az energia világpiacon, különösen Európában kibontakozó turbulenciák meghaladását aktív, következetes és kreatív klíma politikai intézkedésekkel, a megújuló energiaforrások használatának kitüntetett ösztönzésével. Az előadásokat követően az előadók válaszoltak a hallgatók által feltett kérdések

Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület