OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2022. december 17., szombat 12:22

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2022. december 17., szombat (OS) - Árnyékkormány: Megalázóan kicsi juttatással büntetik a tanárokat a rendőrtábornoki kioktatás után – Azonnali, 45 százalékos pedagógusbér-emelésre van szükség

        Miután a forrongó iskolák megfegyelmezésével megbízott rendőrtábornok, Pintér Sándor belügyminiszter zárt ajtók mögött kioktatta és megfélemlítette a pedagógusokat, következett az Orbán-kormány büntetése: elmaradt a januári béremelés, és csak a pedagógusok szakmai pótlékán változtattak. Ez papíron is megalázóan kis mértékű fizetésnövekedést jelent, pedig a száguldó orbáni infláció miatt drámai mértékben értéktelenednek el a tanári fizetések.
     Az Árnyékkormány szerint – a pedagógusok szakszervezeteivel egyetértésben – jövő januártól 45 százalékos pedagógusbér-emelésre van szükség, mert az orbáni infláció felemészti a tanárok fizetését, ami tömeges pályaelhagyáshoz vezethet. A béremelés fedezetét Európa legmagasabb áfájából származó, az orbáni infláció miatt növekvő áfabevételekből és a leállított kormányzati beruházások forrásaiból lehet biztosítani. Vagyis Orbán Viktor hazudott: nem kell várni az Orbán-kormány miatt felfüggesztett európai uniós pénzekre, mert a magyar költségvetésben már bőven megvan a béremelés fedezete. Azonban az Orbán-kormányt hidegen hagyja a tanárok létbizonytalansága, ezért az Árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a pedagógusok végre tisztességes bért kapjanak.

Barkóczi Balázs
oktatási és kulturális árnyékminiszter

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.