OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2023. június 10., szombat 18:23

A Magyarország Barátai Alapítvány közleménye
    Budapest, 2023. június 10., szombat (OS) - A neves amerikai akadémikus Jeffrey Sachs az Egyesült Államok külpolitikájával kapcsolatban úgy nyilatkozott a Hungary Today hírportálnak, hogy nem helyes az a hozzáállás, amikor tárgyalások helyett inkább megdöntjük a nekünk nemtetsző kormányokat. A Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődés Központjának igazgatója a Mathias Corvinus Collegium június hatodikai Budapesti Békefórumán készített interjúban úgy fogalmazott, kormányának nincs joga idegen országokban hatalomra juttatni Washington érdekeihez igazodó politikusokat.

        Sachs professzor rámutatott arra is, hogy az Európai Unión belül komoly amerikai lobbizás zajlik, a NATO-n belül pedig szinte az összes európai tagállam beáll a Washington által meghatározott irányvonalba. Figyelemre méltónak tartotta, hogy Európa a mai napig nem találta meg a maga független hangját.
     Arra a kérdésre, hogy a nemzeti érdekeket hangsúlyozó magyar vezetés vajon meddig tud ellenállni a globális politikai nyomásnak Jeffrey Sachs úgy válaszolt, az alulról építkező demokráciának van esélye a győzelemre.
     Az amerikai akadémikus a megoldást abban látná, ha Európában létrejönne egy nagyobb koalíció, amely megértetné a többséggel, hogy valójában európai politikára van szükség, nem pedig amerikaira. Ukrajnával kapcsolatban is úgy fogalmazott, ha ez a háború tárgyalások útján ér véget, akkor az Európát jelenleg fenyegető, erősen destabilizáló szempontok nagy része csökkenni fog. A háborúk az egész szomszédságot destabilizálják, vélekedett Jeffrey Sachs.

     Kiadó: Magyarország Barátai Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.