OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 9. csütörtök
Ismertető


2023. június 14., szerda 09:47

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2023. június 14., szerda (OS) - Utolsó órában

    A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöksége tiltakozik a státusztörvény ellen
A Belügyminisztérium 2023. június 6-án az Országgyűlés elé terjesztette a közoktatásban dolgozó pedagógusok élet- és munkakörülményeit alapvetően befolyásoló, úgynevezett státusztörvényt. Az FDSZ elnöksége úgy véli, hogy az elfogadás előtt álló törvénytervezet intézkedései semmilyen tekintetben nem szolgálják a magyar közoktatás problémáinak megoldását, azokat csak elfedik és elmélyítik. A törvény a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésével megfosztaná a pedagógusokat szerzett jogaiktól, miközben sokkal jobban kiszolgáltatná őket a fenntartó kénye-kedvének. A tervezet nem tartalmaz semmilyen garanciát a béremelésre, valamint a versenyképes jövedelmek megteremtésére és fenntartására. A kormány a törvény előkészítése során érdemben nem vette figyelembe a pedagógus szakszervezetek és szakmai szervezetek véleményét és követeléseit, ahogyan figyelmen kívül hagyta a diákok és a szülők tiltakozását is. Ezek után sok tanár letétbe helyezte lemondását, és kilátásba helyezte felmondását arra az esetre, ha a törvényt elfogadják. Sajnos a szavazás kimenetelével kapcsolatban nem lehetnek kétségeink, ahogyan annak katasztrofális következményeivel sem. Ezen a helyen szólítjuk fel az Országgyűlést, hogy az egyébként is nehéz helyzetet ne élezzék tovább a pedagógusok teljes jogi és szakmai ellehetetlenítésével, mert az már az oktatáshoz való alkotmányos jogokat veszélyezteti.

     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.