2024. május 21. kedd

2023. július 3., hétfő 11:57

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye
    Budapest, 2023. július 3., hétfő (OS) - Nagy Márton Salem Abdullah Al-Jaber Al-Sabah kuvaiti külügyminiszterrel tárgyalt

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a mai napon hivatalában fogadta Salem Abdullah Al-Jaber Al-Sabah kuvaiti külügyminisztert. A találkozón a felek az aktuális világgazdasági folyamatok mellett áttekintették a magyar-kuvaiti gazdasági kapcsolatok helyzetét és állapotát, valamint a további együttműködések lehetséges területeit.
     A találkozón Nagy Márton kiemelte, hogy Kuvait a világ ötödik leggazdagabb, a munkanélküliség rendkívül alacsony szintet ér el, mindössze 2,5 százalék, mindez pedig példaértékű. A gazdaságfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi kapcsolatok 2022-ben 33 millió dollárt értek el, ebben nagy tér mutatkozik a fejlődésre: az energetikai kapcsolatok fejlesztésen túlmutatóan előremutató lehet a két ország együttműködésének megerősítése a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a gyógyszeripar vonatkozásában.
     Nagy Márton hozzátette, hogy Kuvait pénzügyi, kereskedelmi és kulturális központtá kíván válni 2035-re. Magyarország érdeke, hogy ebben a folyamatban részt vegyen, a magyar vállalkozások pedig képesek legyenek aktívan bekapcsolódni ebbe az átalakulásba.
     A miniszterek egyetértettek abban is, hogy a két ország kereskedelmi és gazdasági kapcsolatainak megerősítése érdekében aktív párbeszédet kell fenntartani, így az egyeztetések folyamatosak maradnak a jövőben is.

Kiadó: Gazdaságfejlesztési Minisztérium