OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2023. augusztus 28., hétfő 17:41

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete közleménye
    Budapest, 2023. augusztus 28., hétfő (OS) - A LÁTÁSSÉRÜLTEK IS MEGISMERHETIK A MÚZEUMI REMEKMŰVEKET

        A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) régóta törekszik arra, hogy a látássérültek is megismerhessék a múzeumokban, kiállítótermekben, a képzőművészeti és iparművészeti albumokban, vagy éppen a budapesti építészetben rejlő kincseket – avat be munkájukba Mészáros Ágnes, az egyesület alelnöke.
     – Attól még, hogy valaki kevésbé jól lát vagy akár elveszítette a látását, szeretné megismerni a nevezetes vizuális művészetek színe-javát. Miért? Nos, mert ezekből sok minden kiderült az adott korról, sok alkotásnak szóban megfogalmazható üzenete is van, és hozzátartoznak az általános műveltséghez. Ezért legújabb NSZI-s projektünkbe sok múzeumlátogatást szerveztünk. Ahhoz viszont, hogy valóban élvezni tudjuk a kiállított műveket, minden esetben kérünk tárlatvezetést. A tárlatvezetők teljesen alkalmazkodnak hozzánk – nem egy helyen makettekben tapinthattuk végig az adott épület jellegzetességeit, vagy engedélyt kaptunk egy szobor körbejárására, végigtapogatására. De előfordult olyan is, hogy elénk tették az adott festményen szereplő textíliákat, így érzékelhettük a csipkekerítő, a bársony ruha vagy a selyemsál élményét, ujjainkkal pásztázva ezeket.
     Aki több részletet is meg szeretne tudni erről a témáról, annak ajánljuk a 2023. augusztus 31-én 10 órakor kezdődő nyilvános online projektzárónkat. Belépési információkat az egyesület honlapján lehet találni.
      
     VGYKE Sajtóiroda

     Kiadó: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.