OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 8. szerda
Ismertető


2023. október 30., hétfő 09:25

A Professzorok Batthyány Köre közleménye
    Budapest, 2023. október 30., hétfő (OS) - "Energia"-szekció a PBK konferenciáján (Sátoraljaújhely, 2023. október 13.)

    Az elhangzottak (a felvezető előadás és hozzászólók, többek között az Energiaügyi Minisztérium, az MVM, az Enpol2000, a CÖF és a Századvég Zrt. képviselői) megerősítették a PBK energia-munkacsoportjában azt a véleményt, miszerint a világban a környezet és az energia terén számos fogalom eredendően zavaros, vagy össze lett zavarva. A Föld nyitott rendszer; gazdagsága sokkal hatalmasabb, működése pedig sokkal fantáziadúsabb annál, mint amiről nap mint nap hallunk. A civilizációt meghatározó természeti előfeltételeket taglaló kérdésköröket ma a klímapolitika (az emberi CO2-kibocsátásnak tulajdonított éghajlatváltozás megállításának szükségességére hivatkozva teljes dekarbonizációt meghirdető ún. zöldátállás érvényesítése) uralja. A zöldátállás erőltetése technikailag megvalósíthatatlan, megkísérlése fokozottan természetpusztító, végrehajtása pedig a civilizációt felbomlasztó következményekkel jár. A globális energiaellátás négyötödét adó széntartalmú energiahordozókról "átállni" részlegesen, és csak egy emberöltő múlva ésszerű. Az átállás kívánatos irányának egyre koncentráltabb energiahordozók (a nukleáris energia) használata felé kellene mutatnia, és nem a "híg" (kis energiasűrűségű) energiafajták felé. Tekintettel a klímapolitika alapfeltevéseit illetően felmerült tudományos kételyekre, a munkacsoport a klímapolitika primátusának felfüggesztését és nyílt tudományos viták tartását javasolja.

     Kiadó: Professzorok Batthyány Köre

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.