2024. május 6. hétfő

2023. október 30., hétfő 15:27

A Gyógyulj Velünk Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. október 30., hétfő (OS) - Immunterápia hatásai és mellékhatásai: mire készüljenek a daganatos betegek? A Gyógyulj Velünk Egyesület gondozásában magyarul is megjelent az Európai Klinikai Onkológiai Társaság betegeknek készült, szabadon letölthető útmutatója az immunterápia mellékhatásainak csökkentéséről. Mivel az immunterápiák hatásmechanizmusa gyökeresen eltér a kemoterápiák vagy a molekulárisan célzott onkológiai kezelések működésétől, a jellemző mellékhatások is különböznek.

A kemoterápiákkal ellentétben, amelyeknek közvetlenül a ráksejtek elpusztítása a feladatuk, az immunterápiák azt célozzák, hogy a daganatellenes immunválasz felerősödjön, ezáltal a szervezet felismerje és eltávolítsa a ráksejteket, hatékonyabban küzdhessen a daganattal. Az immunterápia nem teszi idejétmúlttá a kemoterápiát, sőt gyakori, hogy a daganatellenes kezeléseket kombinációban alkalmazzák, mert azok más-más támadásponton lehetnek hatásosak a rák ellen. Az immunterápiákkal számos betegségtípusban javultak a betegek kilátásai, ám ezek sem univerzális kezelések, csak személyre szabottan lehet dönteni arról, hogy adott betegnél, adott stádiumban és az aktuális állapotban várható-e előny az alkalmazásuktól.

Kiadó: Gyógyulj Velünk Egyesület