OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 27. szombat
Ismertető


2023. november 28., kedd 14:24

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2023. november 28., kedd (OS) - A DK kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson

    Ma reggel a parlament házbizottságában a Fidesz egyértelművé tette, hogy napirendre fogja tűzi a Mi Hazánk azon javaslatát, amely listás választássá alakítaná a jövő évi budapesti önkormányzati választást. Ezzel egyértelművé vált, hogy valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást, hiszen a Fidesz ellenzéki javaslatot egyébként soha nem vesz napirendre. A Mi Hazánk csak a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben.

A Fidesz tehát a választás előtt alig több mint fél évvel, a szabályok átírásával akarná mérsékelni a borítékolható budapesti önkormányzati vereségét. A módosítás gyakorlatilag az országgyűlési választáson alkalmazott szabályokat ülteti át a budapesti önkormányzati választásra. Ezek értelmében ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet kívánnak indítani, akkor közös listát is kell állítaniuk. Ha nincs közös lista, akkor nem lehet az ellenzéknek közös főpolgármester-jelöltje sem.

A Demokratikus Koalíció ezért kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson. Ez elengedhetetlen egyrészt ahhoz, hogy Karácsony Gergely az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje legyen és győzni tudjon jövő júniusban, másrészt a közgyűlési többség is csak így biztosítható.

Kálmán Olga
A DK frakciószóvivője
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.