2024. július 27. szombat

2023. november 28., kedd 14:24

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2023. november 28., kedd (OS) - A DK kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson

Ma reggel a parlament házbizottságában a Fidesz egyértelművé tette, hogy napirendre fogja tűzi a Mi Hazánk azon javaslatát, amely listás választássá alakítaná a jövő évi budapesti önkormányzati választást. Ezzel egyértelművé vált, hogy valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást, hiszen a Fidesz ellenzéki javaslatot egyébként soha nem vesz napirendre. A Mi Hazánk csak a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben.

A Fidesz tehát a választás előtt alig több mint fél évvel, a szabályok átírásával akarná mérsékelni a borítékolható budapesti önkormányzati vereségét. A módosítás gyakorlatilag az országgyűlési választáson alkalmazott szabályokat ülteti át a budapesti önkormányzati választásra. Ezek értelmében ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet kívánnak indítani, akkor közös listát is kell állítaniuk. Ha nincs közös lista, akkor nem lehet az ellenzéknek közös főpolgármester-jelöltje sem.

A Demokratikus Koalíció ezért kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson. Ez elengedhetetlen egyrészt ahhoz, hogy Karácsony Gergely az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje legyen és győzni tudjon jövő júniusban, másrészt a közgyűlési többség is csak így biztosítható.

Kálmán Olga
A DK frakciószóvivője