OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 21. szombat
Ismertető


2023. december 5., kedd 11:42

A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
    Budapest, 2023. december 5., kedd (OS) - A Magyar Hollywood Tanács Pressburger Imre-emléknapja

        A Magyar Hollywood Tanács Pressburger Imre-emléknappá nyilvánította december 5-ét, az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Pressburger Imre születésnapját.
     Pressburger Imre (1902-1988) angol forgatókönyvíróként lett halhatatlan. Michael Powellel közös, látványban és elbeszélésben egyaránt szellemes és merész filmjeiket a közönség éppúgy nagyra becsülte, mint a kortárs kritika. A filmipart – vagy filmművészetet – körülvevő dicsfényből alighanem a forgatókönyvíróra vetül a legkevesebb. Ritka az olyan eset, mint Pressburgeré, aki 1902. december 5-én Miskolcon született. Jól ismert és elismert forgatókönyvíró lett, híres és gazdag ember: valóságos sztár, mégpedig egy olyan foglalkozásban, ahol ez igazán kivételesnek számít. Az angol film huszadik századi történetének jó húszéves korszakán hagyta rajta művészi kéznyomát, 1939-től – első sikeres angol filmje, A kém feketében bemutatójának éve – nagyjából 1956-ig, utolsó igazán sikeres filmjéig (A River Plate-i csata). Pressburger a 49. Szélességi fok című filmért kapta meg a legmagasabb filmes kitüntetést, az Oscar-díjat.
     Világhírére emléktábla emlékeztet miskolci szülőházának falán. A Magyar Hollywood Tanács – megalakulásától, 2016-tól kezdve – támogatja egy filmes emlékház létrehozását Pressburger szülőházában.

     Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.