OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2023. december 19., kedd 10:55

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete közleménye
    Budapest, 2023. december 19., kedd (OS) - Drasztikus költségnövekedés 2024-től a fuvarozásban

    A független iparági szakértői elemzés, a Közúti Fuvarozói Árindex is megerősíti azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint 2024-ben legalább 20 százalékos díjkorrekcióra van szükség a közúti áruszállításban.

A magyar fuvarozó vállalkozások kétharmadát tömörítő két érdekképviselet, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és a NiT Hungary rámutat: az októberi 17,6 százalékos útdíjemelést 2024 januártól a külsőköltség-díj bevezetése miatt újabb, járműkategóriáktól függően 35-85 százalékos tarifaemelés követi.

További költségnövekedést okoz a jövedékiadó bruttó 40 forintos emelése, amely várhatóan a gázolaj árában is megmutatkozik majd. Ezzel párhuzamosan emelkedik az osztrák és német útdíj – előbbi 7,5, utóbbi 83 százalékkal –, s változatlanul felfelé tendálnak az alágazatban elvárt bérek, valamint a fuvarozást terhelő egyéb ráfordítások, például az alkatrészárak, a biztosítások és a szervizköltségek díjai.

Az érdekképviseletek kérdőíves felméréséből az is kiderült, hogy a fuvarozók több mint fele az októberi útdíjemelést sem tudta érvényesíteni az áraiban, így az alágazat immár veszteségesen működik. Az MKFE és a NiT Hungary leszögezik: a vállalkozások nem extraprofit reményében emelik a díjaikat, hanem a megnövekedett valós költségeiket igyekeznek kitermelni.

Amennyiben a díjtárgyalások eredménytelenek lesznek, az a kapacitások kényszerű leállításával járhat, ami veszélybe sodorhatja a hazai ellátási lánc stabil működését.

     Kiadó: Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.