2024. május 2. csütörtök

2023. december 21., csütörtök 17:50

A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület közleménye
    Budapest, 2023. december 21., csütörtök (OS) - Ismét bíróság elé került a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélye

A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület, a Védegylet Egyesület, illetve Kreitler-Sas Máté, az LMP újbudai képviselője a mai napon felperesként keresetet nyújtottunk be a Fővárosi Törvényszéken a Déli Körvasút nemrég kiadott környezetvédelmi engedélye ellen. A környezetvédelmi szakjogászainak segítségével, illetve zaj- és rezgésvédelmi, valamint geológiai szakértők segítségével áttanulmányoztuk a kormányhivatal által kiadott környezetvédelmi engedélyt, és arra a következtetésre jutottunk, hogy az továbbra sem felel meg a hatályos jogszabályoknak, ezért bízunk benne, hogy a bíróság ismét megsemmisíti az engedélyt.

Mivel a kormány nemrég katonai célúvá minősítette a beruházást, így nincs lehetőségünk azonnali jogvédelmet kérni, ami azt jelentené, hogy a bíróság döntéséig nem lehetne elkezdeni az építkezést. Szomorú, hogy ilyen antidemokratikus eszközzel akarják kicsavarni a bíráság kezéből az érdemi döntés lehetőségét. Ahelyett, hogy átterveznék a beruházást, kompromisszumot kötnének a civilekkel, és beszereznének egy támadhatatlan környezetvédelmi engedélyt, inkább erőből akarják "csakazértis" megvalósítani. Mivel nem maradt más lehetőségünk, így ha a folyamatban lévő bírósági eljárás alatt felvonulnának a Hamzsabégi sétányon és elkezdenék kivágni a fákat, akkor élőlánccal fogjuk megvédeni őket.
     Kiadó: Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület