OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 21. kedd
Ismertető


2023. december 23., szombat 12:31

A Honvédelmi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2023. december 23., szombat (OS) - Szalay-Bobrovniczky Kristóf: elkészült az első magyar gyártású Lynx

    A veszélyek korában a haderő- és védelmi ipari fejlesztések az ünnepek közeledtével sem állnak meg.

December 21-én a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatta az MTI-t, hogy stratégia partnerünkkel, a Rheinmetall kötött legújabb megállapodása szerint, a Hiúzok (Lynx KF-41) alapjain fejleszt légvédelmi rendszert a Magyar Honvédség számára. Az alacsonyan szálló, kisméretű drónok, illetve a hagyományos légi célok elleni aktív védekezés ma már elengedhetetlen a páncélos képességek hatékony alkalmazásánál.

December 23-án újabb történelmi mérföldkőhöz érkezett a haderőfejlesztés, ugyanis legördült a zalaegerszegi gyár futószalagjáról az első magyar gyártású Lynx.

A magyar Hiúzok hossza 8,49 méter, szélességük 3,8 méter, magasságuk 3,73 méter – (ez természetesen függ a járműtestre szerelt felépítménytől is). Teljesítményükről egy 6 hengeres, 1463 lóerős Liebherr D9612 turbodiesel motor gondoskodik – tájékoztatott a részletekről Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter.

A miniszter hozzátette: Lynx, azaz a Hiúz korunk legmodernebb, legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjárműve, amely méltó módon tükrözi a Honvédségben megkezdődött kultúraváltást.
A tárcavezető kijelentette: "A modern, high-tech magyar haderő felállítása biztosítja, hogy a Magyar Honvédség nemcsak országunk védelmét tudja hatékonyan ellátni, de nemzetközi szövetségesi kötelezettségeinek is maradéktalanul képes legyen megfelelni."
     Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.