OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2023. december 27., szerda 09:21

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye
    Budapest, 2023. december 27., szerda (OS) - Jelentősen nőttek decembertől a legkisebb bérek

        Idén példa nélküli módon már december elsejétől emelkedtek a kötelező legkisebb bérek Magyarországon, a bérmegállapodásnak köszönhetően. A minimálbér és a szakmunkás minimálbér (garantált bérminimum) emelése közvetlenül közel 1 millió dolgozót érint. Az előrehozott béremelésekkel a magyar családok anyagi helyzete tovább javulhat, ami a fogyasztás növekedéséhez és ezáltal a gazdasági növekedés helyreállításához is hozzájárul.
     A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán történt megállapodás alapján, a kormány döntésének megfelelően – a szokásosnál egy hónappal korábban – már 2023. december 1-től emelkedtek a legkisebb keresetek. A minimálbér 15%-kal, 266.800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10%-kal, 326.000 forintra növekedett. A Gyurcsány korszakhoz képest tehát már több mint három és félszeresére nőttek a legkisebb keresetek, ezzel Magyarország az unión belül a 4. legnagyobb mértékű növekedést érte el 2010 óta.
     A minimálbérekkel párhuzamosan a magasabb kategóriákba tartozó bérek is folyamatosan növekedtek, a Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló átlagosan már közel háromszor több fizetést visz haza, miközben 1 millióval dolgoznak többen, és a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélypontra süllyedt Magyarországon.
     Az infláció visszaszorításának köszönhetően ráadásul szeptembertől újra emelkednek a reálbérek is, azaz egyre többet ér a családok jövedelme.

     Kiadó: Gazdaságfejlesztési Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.